❈Receptek
Risotto
Nektek tonhallal
Emlékszem, amikor először láttam a risotto receptjét a tévében. Jamie Oliver laza könnyedséggel "és már kész is" jelmondatával, akkor azt hittem nincs is a világon ennél egyszerűbb dolog. Hamar rá kellett jönnöm, hogy bizony van, de arra is, hogy ennél egyszerűbben variálható étel talán nincs. Tulajdonképpen bármilyen ízesítéssel elkészítheted, de a rizst ez esetben nem érdemes kihagyni. :D Picit időigényes és ott kell állni mellette, de az élményért megéri. Cserkész becsszó. :)
A risotto alapjába véve indiai kaja lenne, de az olaszok a tészták mellé átvették, és tökéletesítették elkészítését. Az ízről már nem is beszélve. Olaszországban általában első fogásként kínálják, mint mondjuk nálunk a levest, pedig higgyétek el, főfogásként is megállja a helyét! :) Bátorságot összegyűjteni!

- 1 fej vöröshagyma
- olaj
- risotto rizs (keresd a csomagoláson a riso/risotto feliratot, vagy segít a kép!)
- víz (felforralva)
- 1 evőkanál vegeta
- 1 nagy tonhal konzerv (kb. 120-150g)
- 2 evőkanál paradicsomszósz
- pici só
- pici bors
- fakanál, lábas
Az risotto titka, hogy lassan főzzük a rizst, folyamatos folyadék hozzáadásával. Az eredeti recept szerint alaplevet (pl.: csirke-, halalaplé) kellene használni. Mi ezt helyettesítjük a vegetával és a vízzel, tehát pánikra semmi ok. Kezdjük!

Darabold fel a hagymát pici kockákra és kezd el pirítani az olajon. Közben forrald fel a vizet (én vízforralóban szoktam). Amikor megpirult a hagyma, jöhet rá a rizs. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mennyit tudnátok megenni, használj egy mélytányért segítségül, de ne feledd, hogy a risz főzés közben még duzzadni fog.
Addig piritsd a rizst a hagymával, amíg el nem kezd fehéredni. Ekkor jöhet rá a tonhal (érdemes leönteni róla valamennyi olajat), a vegeta, és a paradicsomszósz, valamint só és bors ízlés szerint. Kavard össze, majd önts rá a forró vízből 2-3 decit. Folyamatosan kavargasd, nehogy leégjen, a tűzhelyed lángját, hőfokát állítsd közepesre. Pici pöfékelő tűzhányóid legyenek, ne kitörni készülő szupervulkánok. :D
Addig önts folyadékot a rizsre, amíg érzed, hogy kemény, de ne feldd, hogy mindig csak apránként. Az elkészült risotto nem pörgős rizs lesz, amit nagyanyáink tanítottak, hanem krémes (de nem szétfőtt!) étel. Ha úgy érzed, még nyugodtan tegyél bele paradicsomszószt, sót vagy borsot.
Tedd tányérba és frissen fogyaszd, mert úgy az igazi! :) Buon appetito!
Pizza!
Az olasz pizza, az olasz pizza.
Ha ti azt tudnátok, hogy min kellett keresztül mennem, hogy megszerezzem nektek a pizza receptjét. Több beavatáson vettem részt, többek között meg kellett küzdenem a keresztapával, beszélgettem az olasz maffiával. 3 napig tésztát kellett dagasztanom, 2 napig hagymát daraboltattak velem és 1 napig lencsét válogattam a hamuból.
Dehogy is, viccelek. Hetente legalább egyszer pizzát eszünk. Kívülről fújom a receptet. Na szóval! :D
Az olasz pizza a legegyszerűbb dolgok közé tartozik. Többek között azért, mert eredetileg a szegények étele volt. Lepényként ették és arra használták magát a tésztát, hogy megnézzék felhevült e már eléggé a kemence. Eleinte csak zsírral kenték meg. A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. A gyengébbek kedvéért ez lett a Margherita pizza. ;) Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, aztán a 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára. Íme a recept, ami titeket is meghódít majd!

Ez kell neked hozzá:
- 330g víz
- 25g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 600g liszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál (olíva)olaj
- azok a nehéz vas edények
Feltét:
Amit a hűtőben találsz!
Csapjunk bele!
Az élesztőt, ami nem por élesztő, morzsold bele a vízbe és add hozzá a teáskanálnyi kristálycukrot. Kavard el, hogy az élesztő teljesen feloldódjon. Egy másik tálba tedd bele a lisztet, a sót, a 3 evőkanál olajat és apránként adagold hozzá, az élesztős vizet. Akkor lesz megfelelő állagú a tésztád, ha nem ragad az ujjaidhoz és elválik az edény falától.
Ennek a tésztának az remek tulajdonsága, hogy ha reggel begyúrod, akkor egész nap dagaszthatod és vacsira elkészítheted a szuper, eredeti, olasz pizzádat.
Olajozd ki a vas serpenyőket picit, vegyél egy maroknyi tésztát, és az ujjaid, valamint a tenyered segítségével nyomkodd laposra, egészen a széléig.
Feltétként használj paradicsomszószt, és mozzarellát, a többi csak a képzeleteden múlik!
A pizzát mi itthon a gáztűzhelyen készítjük el, magas lángon sütjük, amíg meg nem pirul az alja.
Ebből a mennyiségű tésztából körülbelül 3 db 30cm pizzát készíthettek. Remélem sikerülni fog! Nagyon nagyon szorítok!
2016. 09. 08. csütörtök, Lugo
Ultimate MOCCA!
Beigazolódott. Minden állítás beigazolódott azzal kapcsolatban, hogy az olaszoknak mindig van ideje egy jó cappuccinora. Valami fantasztikus, ahogy ezt fel tudják vezetni, bármikor képesek beiktatni egy laza kávét még a legnagyobb rohanás közepette is, és persze minden kávézóban megtalálható a város legjobb feketéje.
Bárcsak nekünk is ilyen lenne otthon, igaz! Na de, hogy érezzétek picit amit én, elhoztam nektek az otthoni mocca receptjét és legnagyobb titkot, amit őriznek! :)
Tehát kell nekünk a jó, öreg kotyogós főzőnk. Tudjátok...az, ami még öreganyáinktól maradt vissza. Öntsétek tele vízzel az alsó részét. Tegyétek bele a szűrőt. És íme az első titok (no.1): kell lennie egy pici víznek a szűrőben! Nem tele, 1-2 mm elég. Jöhet az a szuper kávéból 2-3 teáskanállal -kinek mekkora kotyogósa van...ha hadseregre főznéd kilóban mérd! Stílusosan válasszatok valami olasz pörkölésűt!!! A kávénk második titka (no.2), hogy nem szabad letuszakolni, hiszen akkor fogja tudni átjárni a forrásban lévő víz, ha levegős marad, így nyerhettek ki minden ízt belőle! :) Ha ezzel mind megvagytok, mehet a gázra. Max 5 perc és kész is! :) Ha olyanok vagytok, mint én, akkor szippantsatok jó nagyokat, felkészítve minden ízlelőbimbótokat.
Utolsó lépésként kell egy bögre. Mi itthon hosszún isszuk, higítjuk vízzel. Pici tej, esetleg némi cukor ééééés ugye milyen finom? :)
Az olasz konyha
Bevezetlek titeket az olasz konyhába! Itt és most!
Nem nagy ördöngösség, mindenkinek menni fog. Ha kicsit nehéz lenne (pedig higgyetek nekem, hogy egyáltalán nem az), használjátok a képzelőerőtöket és a kreativitásotokat, nyelveteknek minden ízlelőbimbóját, mert ezekre lesz a legnagyobb szükségetek!
Mindenki tudja, hogy a francia konyhának 3 titka van. A vaj, a vaj és még egy kis vaj. Na, ugye, hogy nem bonyolult?! :D Az olaszok csapongó népek, és bár a 3-as mesebeli számot tovább vitték, mind a 3 helyre más és mást dolgot sorolnak.
1. Azok a lábasok, serpenyők, amik öntött vasból készülnek és egy kézzel képtelenség őket 5 másodpercnél tovább a levegőben tartani.
2. Olívaolaj. Olívaolaj minden mennyiségben. Olyan kaja nincs, amit nem lehetne jobbá tenni egy kis olívaolajjal. Egyébként ezzel ők is viccelnek. :)
3. Mi más lehetne, mint a jó öreg parmezán? A sajt jelentős szerepet tölt be az olasz konyhában. A parmezán pedig sajtok közül is első!
Ha ezek mind megvannak, de ha nincsenek az se baj (->képzelet, fantázia, kreativitás!), de még is tudtátok követni a lépést, gyertek és főzzünk! Hozom nektek a legjellegzetesebb ízeket és falatokat.
Utóirat: A receptek olvasása előtt érdemes enni, mert az össze nyálcsorgató hatást vált ki! ;)
Caprese
A legkönyebb saláta a világon

Ez kell neked hozzá:
- 3-4 fej szép piros, fogásra is legjobb paradicsom (ne hagyd, hogy bármit hozzádvágjanak a közértben, vagy a Tescoban!
- 1 nagy fej, vagy több pici Mozarella
- Olívaolaj
- Bazsalikom - minél frissebb, annál jobb
- Só, de csak egy csipet!
- Vágódeszka és egy kés :D
- Villa, hogy befalhasd
Ha egy gyors sali kell vacsira, dobd össze ezt. A legkönnyebb és csupa olasz. :)
Mosd meg a paradicsomokat, aztán darabold/szeleteld fel őket. Ahogy szívesebben kacsintasz rá! Jöhet rá a mozarella hasonló eljárásban. Olívaolaj ízés szerint. Ne tocsogjon, de érezd, hogy van rajta. Pici só, ami kihozza az ízeket. Aztán vezesd le a napi stresszt! Tépj össze pár, lehetőség szerint friss bazsalikomlevelet (ha nincs használhatsz szárítottat is, jól dörzsöld össze az ujjaid között, hogy kijöjjen a zamata). Elő a villával! :)
Jó étvágyat! Ja, hogy már meg is etted? :D
Paradicsomszósz
Aminél nincs olaszabb

Ez kell neked hozzá:
- Paradicsom dögivel
- Só, ízlés szerint
- Az a nagy öntöttvas lábas, amit nem tudsz 5 másodperecél tovább tartani
- Fakanál
Ez nem a világ leggyorsabb receptje! De megéri! Mert bármikor felhasználhatod egy klassz tészta elkészítéséhez, legyen az ragus, vagy csak paradicsomos. Raktárizhatsz belőle télre, hiszen ahogy kihúlt műanyag dobozba szedve, könnyen fagyaszthatod. Ízig vérig a tiéd és ez mennyire jó! :)
Így készítsd el: Kapd elő a lábast. Nem kell olívaolaj az aljára - nagy előnye az öntött vas dolgoknak. Mosd meg a paradicsomot és ha tudod, akkor turmixold le, nem kell porig, de ne nagy darabokban tedd a lábasba. A turmix szerencsés a héja miatt (Apa! Tudom, hogy a héja az egy madár!), nem lesznek benne nagy darabok, de ha még is, kit érdekel? Csak lazán! :)
Leturmixoltad, bele a lábasba! Sózd picit, ne nagyon. (Ha tésztára teszed később és használod a parmezánt az is sós.) És rotyogtasd. A képen látszik, hogy sokáig kell. Kavargasd meg néha - a fakanállal. Akkor jó, ha már szósz állaga van. Megvan? :)
Egyétek tésztával, használjátok torillához mártogatósnak, ahogy jók esik!
Ha főznétek jellezetek vissza, hogy sikerült! Nagyon várom! :)
Pasta
Pasta mindenek felett

Egyébként mi legtöbbször ezt a két fajtát esszük. A felső fussili, az oldalsó pedig penne. Mindkettő kiadós és gyors.
A tészta elkészítésekor vegyétek figyelembe, hogy forrásban lévő vízbe kell beledobni, tegyetek bele sót, ha tehetitek tengerit, a nagy szeműt. Olívaolajat a vízbe itt nem rakunk. :)
Főzzétek al dante. Picit keménynek kell maradnia, de ha félbe harapjátok még se legyen fehér a belseje! Gyakoroljatok jól sokat, nem baj, ha elsőre nem sikerül, de az a tudás kell a továbbiakban.
Írtam már nektek, hogy a pasta mindenek felett álló étek itt. Biztos vagyok benne, hogy az ősök ősének ükanyja is ezt főzte már.
Az olasz tészták mások, mint az otthoniak. Itt okosan a sok fogyasztás miatt inkább olyat választanak, ami egészségesebb. Nézzétek csak a színét!

Slusszpassz
Vaj és parmezán elegye
Ez kell neked hozzá:
- Tészta. Válassz olyat, amit szeretsz, javaslom a pennét, mert azzal biztos jó lesz!
- Vaj. Nem margarin, vaj
- Parmezán
- Só
- Lábas + víz + fakanál
- Tányér és villa a fogyasztáshoz
Annyira könnyű, borzasztóan egyszerű, és mindössze annyi idő kell, amíg megfőzöd a tésztát (tudod! Al dante), és már eheted is.
Először mérd ki a tésztát. Kapj elő annyi tányért ahányan esztek. Önts bele annyit, amennyit meg bírtok enni. Picit kalkulálj azzal, hogy a tészta duzzadni fog főzés közben, de azért nem olyan sokat...maximum marad vacsira is! ;) Ha ezzel kész vagy, és már lobog a (sós) víz, mehet bele a tészta. Kavargasd meg néha, le ne tapadjon.
Amikor úgy íteled, hogy már al dante, öntsd ki egy szűrőbe, de ne öblítsd le vízzel! Mehet vissza a lábasba. Elő a vajjal és a parmezánnal. Én azt mondanám, hogy 2 fő adagjára tegyél kb. 1 evőkanálnyit a vajból, szórd rá a parmezánt. Hagyd, hogy elolvadjon a vaj és elegyedjen a parmezánnal.
Kész? Irány a tányér villával! Jó falást! :)
Quiche
A sós piték pitéje!
Hoztam nektek egy - elsőre talán nem is annyira olaszos - receptet. Ő a Quiche (ejtsd: kiss), ami tulajdonképpen egy sós pite. Annyira finom, viszonylag gyors, és bármikor fogyaszthatod... már ha marad belőle. ;)
Ez kell neked a tésztához:
- 150g liszt
- 7,5dkg vaj
- ½ teáskanál só
- 50g víz
Ez kell neked a krémes töltelékhez:
- 3 nagy fej hagyma
- Olíva olaj
- 250g sajt - bármilyen sajt megteszi. Ha tudtok, használjatok több félét. Edami + trapista?! :)
- 250g ricotta vagy mascarpone
- 3 közepes tojás
- só
- bors
- Pesto, méghozzá zöld!
Az első lépés a hozzávalók érintése előtt, hogy izzítsátok be a sütötöket 180°-ra!
A tészta: Tegyetek mindent egy tálba és gyúrjátok össze. Ha tapadna picit, használjatok lisztet. Miután leküzdöttétek a hozzávalókat, dobjátok be a hűtőbe.
A krémes töltelék: Daraboljatok össze a hagymát. Nem baj, ha vannak közte nagyobb darabok, úgy is nagyon, nagyon ízletes lesz. Dobjátok bele egy serpenyőbe és pirítsátok meg (olíva) olajon.
A sajtot daraboljátok fel kisebb kockákra, mint mondjuk egy ujjperc. Najóóó, ez kicsit morbid. :D Azt azért ne tegyetek bele, csak óvatosan! Tehát a sajtot és a többi hozzávalót (ricotta, tojás, só, bors) kavarjátok össze egy tálban. A pirult hagyma pedig mehet ehhez krémes mindenhez.
Kapjátok ki a hűtőböl a tésztát és nyújtástok ki sütőpapíron. Ja igen, a forma. Legyetek rugalmasok vele. Lehet szögletes, lehet kerek, a lényeg, hogy amikor sütőpapírral belehelyezitek a tésztát, akkor a tésztából legyen egy kis perem a formán belül, hiszen ez fogja nektek tartani a tölteléket! Nézzétek csak a képet! :)
Tehát megvan a tészta a formában. Kenjétek meg a zöld pestoval. Használhatok annyit, hogy a tészta ne látszódjon ki alatta. Nyugodtan mehet a peremére is. Zuttyantsátok rá a tölteléket és mehet az előmelegített sütőbe. Süssétek addig, amíg a teteje és a tészta széle el nem kezd pirulni. :)
A recept legnehezebb része, hogy ezt a borzasztóan jól kinéző és illatozó valamit meg kell várni, hogy legalább langyosra hűljön, akkor tudjatok majd szeletelni. De higgyetek nekem! Megéri! :)
Tiramisu
-már el is fogyott!
Az olaszok krémje. A tiramisuk mascarponéja. A desszert, amiről képtelenség képet készíteni olyan gyorsan elfogy.
Hát, íme. A hamisítatlan tiramisu, de itt a nagy csizmán csak mascarponénak emlegetett, nekem pedig a személyes kedvencem.

Ez kell neked hozzá:
- 4 tojás
- 125g cukor (kristály vagy por, mindegy)
- 500g mascarpone
- A kotyogóban lefőzött 2-3 dl kávé
- babapiskóta
- kakaópor
- 2 tál (krém és fehérje)
- Jénai
- fakanál/spatula
- robotgép
- ujjak a tál kinyalásához
Így készítsd el:
Főzd le a kávét! Igyál meg egy csészével, hogy erőt gyűjts, aztán uccu neki a többinek.
Válaszd ketté a tojásokat. A sárgáját dolgozd el a cukorral, robotgép segítségével, addig, amíg halvány sárga nem lesz. Add hozzá az 500g mascarponét.
Verd kemény habbá a fehérjét. Nem szabad, hogy folyós maradjon. Fejed fölé emelve tesztelheted! :D
A fehérjét óvatosan, nagy mozdulatokkal keverd el a mascarponés krémmel. Igyekezz minél kevésbé összetörni.
Elő a Jénaival. Áztasd a babapiskótát a kávéba (ha nagyon erősre sikeredett volna, adj még hozzá vizet). Ne tocsogjon, de érezd, hogy picit puha. Ha elsőre nem sikerülne, ne keseredjetek el, mert sok függ a babapiskótától. Én öreg motorosa vagyok a tiramisuban (az Orsi húgom pedig örök kritikusom), de van, amikor nekem sem jön össze.
Tehát. Terítsétek be a Jénai alját a kávéba áztatott piskótával. És itt jön az olasz csavar. Ők bizony nem bajlódnak második réteg készítésével, ráöntik az összes mascarponét. És milyen jól teszik! Végre egy süti, amiben a krém dominál! Természetesebben, ha kiadósabb sütit szeretnétek, a krém felét használjátok, majd egy újabb piskótaréteg után a krém. A tetejét hintsétek meg kakaóporral, mert úgy lesz az igazi.
Megéri pár órát, hogy a hűtőben pihentessük. Ízelítőként ott van a tál, amit mentesítsetek minden benne maradott krémtől az ujjatok segítségével!
Persze, ha inkább nekiesnétek a sütinek, én azt is megértem. J
Írjatok, vagy küldjetek képet, ha megcsináljátok! Puszii
Piadina
A piadina egy írtó érdekes valami. Nem kenyér, de olyasmi. Nem tortilla, de olyasmi. Bármivel megtömheted, és nagyom hamar jól lakhatsz vele. Kifejezetten ennek a területnek (Emilia-Romagna megyének) az étele és imádják a helyiek. Fogyókúrázóknak nem ajánlom, de hogy egy klasszikust idézzek: "Egy nap, nem nap." :D

Ez kell neked hozzá:
- 500g liszt
- 100g zsír vagy olaj
- 250g tej
- 2-3 csipet só
- 1 zacskó szárított élesztő
- nyújtódeszka és hozzá a háziasszonyok kedvenc konyhai
eszköze a sodrófa
- pici liszt a nyújtáshoz
- öntöttvas serpenyő vagy az, amiben palacsintát sütsz
Így készítsd el:
Tegyél mindent egy keverőtálba és gyúrd össze! Igazából ennyi. :D
Elő a nyújtódeszkával és a sodrófával. Szakíts ki egy darabot a tésztából, körülbelül teniszlabda nagyságút, vagy valamivel nagyobbat, és nyújtsd kör alakúra. Vastagsága 2-3 mm körül legyen. :) Azért vonalzót ne használj!
Melegítsd fel a serpenyőt és dobd bele a tésztát. Addig süsd, amíg pöttyös nem lesz mind két oldala.
Felhasználása:
Mi itthon krémsajttal és prosciuttoval szoktuk enni. Én kifejezetten szeretem, ha van hozzá saláta, mert nem egy könnyű étel. Ha nem tudnátok, mit tegyetek bele, akkor kérdezzétek a pocakotokat, mit kíván!
Ami pedig igazán remek ebben a valamiben, hogy ha zacskóban, lezárva tárolod, akár egy hétig is eláll és melegítés után újra fogyaszthatod!
Készítsétek el! Kíváncsi vagyok, hogy tetszene! :)